10 March 2013

Vanaema õunakook

Jätkame innuga õunakookide saagat. Seekord valis G vanaema retsepti, öeldes, et vanaemad on küpsetamisel üks hea garantii tulemuse headuses. Selles oli tal tuline õigus. Pean ütlema, et see õunakook on siiani tehtutest minu lemmik. Panen üles ka retsepti.

Vaja läheb (8-le):
2 muna
2,5 dl suhkrut (mina panen alati vähem kui ette nähtud, seekord vaevalt 2 dl)
100g sulavõid
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit (asendasin 1 tl söögisoodaga)
2 tl vanillisuhkrut
2 tl kaneeli
4 dl riivitud õunu , umbes 5 õuna (mina kasutasin goldeneid ja 5 on juba liiga palju)

Peale:
soovi korral kaneeli ja suhkrut (jätsin panemata)

Ja siis läheb tegemiseks:
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Vahusta tosoojad munad suhkruga. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kaneel, lisa munavahule. Sulata või ja lisa veidi jahtununa tainasse.
Koori ja riivi õunad, sega samuti tainasse.
Vala küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud lahtikäivasse 26 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures umbes üks tund (olenevalt õunte sordist ja küpsusastmest võib küpsetusaeg olla pikem või lühem).

Minu äkilises ahjus sai kook valmis juba 40 minutiga ja hambaork jäi proovides juba puhtaks.
Kook tahab natuke jahtuda. Kohe soojalt proovides kippus laiali pudenema. Pärast oli juba tipp-topp. Ja  järgmine päev oli ka ikka väga hea: pehme, mahlane, maitsev. Mmmmmm.....




No comments: