19 February 2013

Valentinipäev klassikuga


Tegemist on biskviitkattega õunakoogiga. See, mida pagarid Eestis teevad kevadel rabarberiga ja muul ajal õuntega. Tulemus tuli hea, aga minu kriitikameel ütleb, et saab parendada. Minu "Valentin" oli väga rahul, paar päeva kostis vaid rahulolevat mõminat.

12 February 2013

Äge mütsitegu

Peale seda, kui olin kohalikele provvadele jòuluks ja G-le mitmel varasemal korral ka mytse kudunud, arvas G, et ma vòiksin ka suuremalt ettevòtmist proovida. Juba pikemat aega kàisime kòòslerist sòbrale peale, et ta oma poes peale kasukate ka aksessuaare myyks. Kòòsler Pàrlike on aga lihtne mees, kellele meeldib oma tòò ja tegemise protsess ja kes siiani muule vàhem tàhelepanu on osutanud. "Jah, ma tean, et peaks vaateakna ilusama tegema ja vahest mòne kinda vòi krae olen kaunistanud ka."
Pika jutu peale kààrisime lòpuks kàised yles. Kuna ma pole teab mis kiire kuduja, muud tegemised tahavad ka tegemist, siis alustasin mytsiteoga juba kevadel, et sygiseks valmis olla. Esiteks valisime vàlja mudelid ja vàrvid, siis kàisime lònga jàrel Biella kandis, kus palju lòngatootjaid puntis on.
Kui Pàrlikese tarvis juba kena kogus mytse valmis oli ja need ainult karvapalle kylge ootasid, pakkusin oma "teeneid" yhele hilbupoele. Poeomanikud eelistasid rohkem heegeldusi. Nii sai neile tehtud mòned mytsid, kaelused, kàesoojendajad ja kenake hulk vàrvilisi lòngast kaelakeesid.
"Noh, kuidas àri làheb?" kysitakse minult. Noh-jah.... Pàrlike mòned mytsid on myynud, hilbupood ka midagi on myynud, aga ei midagi taolist, et rahvas tormab murdu. See on see kriisiaeg ja rahva rahakotirauad on vàààga visad avanema. Kuigi pean ytlema, et mina sain oma materjali peale tehtud kulud tasa ja natuke teenisin ka. Sellega olen yhel pool. Raskem pool oli arvata, mis inimestele vòiks meeldida ja mille peale nad raha on n6us kulutama. Ja selles osas on astikad konservatiivsed.
Kuigi lund veel eile sadas ja allahindlused veel kestavad, on selleks korraks minu mytsihooaeg làbi. Nyyd puhkan veidi ja siis hakkan otsima uusi ideid jàrgmiseks talveks.

40 6unakooki

Sel aastal on plaani v6etud uus projekt: 40 6unakooki. Miks just 6unakoogid ja miks just 40?
Juba paar aastat vàhemalt on mul kokaraamatute vahel yks eestikeelne vàljaanne tiitliga 6unakoogid. Aeg-ajalt olen selle kàtte vòtnud, sirvinud, unistanud ja siis jàlle tagasi pannud. Tea, kas nyyd oli tegemist laiskusega vòi motivatsiooni puudumisega, et mònda neist proovida.
Kuni.. yhel sygisesel pàeval tekkist tahtmise struudli jàrele, kapis oli sobivalt pakk tainast selle jaoks. Tihti mikserdan ma ise midagi umbes kokku, kui isu millegi jàrele tuleb, sel korral igaks juhuks vaatasin raamatut, et ehk selles midagi asjalikku kirjas. Raamatus on suisa 2 varianti - teha kòik algusest lòpuni ise vòi kasutada poetainast.
Ja siit see koogilugu alguse saigi. Kohe tekkis soov veel mònda òunakooki katsetada. Surusin raamatu G-le pihku. "Vali pildi jàrgi yks vàlja, mis sulle meeldib ja ma kypsetan sulle selle koogi." Nii sai àra proovitud Mòisaproua 6unakook. Ja eelmisel nàdalal maiustasime Pariisi òunakoogiga. Me mòlemad làksime nii elevile, et otsustasin kòik kokaraamatu retseptid jàrgi proovida. Lugesin sisukorrast kokku, et raamatus on neid tàpselt 40. Mis seal ikka, vòtab niipalju aega kui vòtab... Kahtlustan, et aastaga me vist yhele poole ei saa, mitte sellepàrast, et ma iga nàdal kypsetada ei jòuaks, aga sòòmisega làheb raskeks. Yhe uhke kypsetise hàvitamisele làheb meil keskmiselt 3 pàeva.

Pildil on Pariisi õunakook. Palju õunu ja palju mune.